сряда, 10 юни 2009 г.

Валута

Сметка. Става въпрос за сметката, която си правят по-голямата част от хората, влизайки във връзка с друг. В съзнанието веднага изплуват хилядите примери на жени, за които парите са на първо и единствено място. Гледат на мъжа като средство, което ще уреди живота им и са готови да платят висока цена. Липса на любов и страст, примиряването с куп неща... е само част от нея. Всичко това сме го виждали и ще продължаваме да го виждаме.
Съдила съм тези жени, но сега ми се струва, че нещата са всъщност доста равностойни. Нима мъжете не си правят сметката? Да, рядко финансова (макар вече да има доста такива примери), но жената трябва да притежава определени качества и способности за да е изгодна. Претенциите са с различна величина, като се започне от най-битовите - да отгледа добре децата, да се грижи за "семейното огнище" и т.н., мине се през физическите - да изглежда като от корица или поне като от вътрешна страница... и се стигне до по-претенциозните - да е на високо интелектуално ниво, с вкус, разнообразни интереси и ако може и успешна кариера... Мъжът е готов да се лиши отново от изпепеляваща любов и страст, дори от хубав секс, в името на някаква представа за бъдещето, рационалност.
Различна, но все пак валута, която и едните и другите търсят.

4 коментара:

 1. И на мен ми се случва да преоткривам „топлата вода„ от време на време. Като гледам и ти добре се справяш с дискавъра ѝ:)

  ОтговорИзтриване
 2. Лошото е не само да преоткриеш "топлата вода", а да се почувстваш намокрен ;)

  ОтговорИзтриване
 3. ЕЙ Вие двамата,а сега кой ще Ви "суши"?

  ОтговорИзтриване
 4. Бодлер има едно такова изказване: "Да обичаш е да бъдеш в някой друг, а ти не можеш да бъдеш извън себе си". Изобщо рефлексията върху неща, които не ни е съдено да знаем тъкмо затова е болезнена. Но изглежда повечето хора не са с друг защото искат да са с него, а защото не могат да търпят да са заедно със себе си. Другите сякаш дават някаква чудна легитимност на собственото ни битие. Защото сме научени да сме в другото...

  ОтговорИзтриване